Το 1961, ένας άγγλος δικηγόρος, ο Πίτερ Μπένενσον, μαθαίνοντας την υπόθεση δύο πορτογάλων φοιτητών που καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια φυλάκιση, επειδή έκαναν πρόποση στην ελευθερία, απηύθυνε έκκληση μέσω μιας βρετανικής εφημερίδας για μια διεθνή εκστρατεία. Με βάση την απλή του ιδέα, στήθηκε ένα δίκτυο αποτελούμενο από ανθρώπους που έγραφαν γράμματα, για να βομβαρδίσει τις κυβερνήσεις με εκκλήσεις υπέρ κρατουμένων που φυλακίστηκαν και υποβλήθηκαν σε κακομεταχείριση, κατά παράβαση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Η ιστορία αυτή δείχνει πως η δύναμη της Διεθνούς Αμνηστίας είναι η πίεση που ασκούν οι ακτιβιστές της σε κυβερνήσεις και άλλες αρχές, με απλές πρακτικές, όπως αποστολή γραμμάτων συλλογή υπογραφών ή διαμαρτυρίες. Χωρίς την πλατιά βάση των ακτιβιστών η Διεθνής Αμνηστία θα έχανε την ξεχωριστή της ταυτότητά.
Κάνε την αντίρρησή σου πράξη! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να συμμετάσχεις ακτιβιστικά ή εθελοντικά στη δράση μας, ανάλογα με τον χρόνο που έχεις να διαθέσεις ή τα ενδιαφέροντά σου:
  • Να εγγραφείς και να λαμβάνεις το ενημερωτικό δελτίο της Διεθνούς Αμνηστίας κάθε μήνα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να παρακολουθείς τις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας.
  • Να συμμετέχεις στο Δίκτυο Επειγουσών Ενεργειών και να υπογράφεις γράμματα για να σωθούν άνθρωποι, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Το δίκτυο αυτό είναι ηλεκτρονικό και το μόνο που χρειάζεται θα είναι να στέλνεις ένα email.
  • Να συμμετέχεις σε ένα ή περισσότερα από τα Θεματικά Ηλεκτρονικά Δίκτυα Δράσης. Έτσι θα λαμβάνεις με ένα email όλες τις εκκλήσεις για το θέμα που σε ενδιαφέρει, χωρίς να χρειάζεται να τις ψάχνεις στο site μας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να τις προωθείς σε φίλους και γνωστούς σου, ώστε να συλλέγουμε όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές γίνεται.
  • Να λαμβάνεις μέρος στις ακτιβιστικές δράσεις της Διεθνούς Αμνηστίας. Με αυτό τον τρόπο θα συμβάλεις στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού, αναλαμβάνοντας απλές, αλλά ουσιαστικές ενέργειες, όπως η συλλογή υπογραφών στο στενό και ευρύτερο περιβάλλον σου.
  • Να βοηθήσεις εθελοντικά μέσω του επαγγέλματός σου, προσφέροντας τις υπηρεσίες σου (π.χ να εγγραφείς στο δίκτυο γραφιστών) ή να συμμετάσχεις στο δίκτυο μεταφραστών, εάν γνωρίζεις πολύ καλά μια γλώσσα.
  • Να συμμετάσχεις σε μία φοιτητική ομάδα, εάν είσαι φοιτητής/φοιτήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Πειραιά ή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ως μέλος μιας φοιτητικής ομάδας δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας μπορείς να γράφεις γράμματα σε κυβερνήσεις για να πιέσεις να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή, ως ένδειξη συμπαράστασης, απευθείας σε ανθρώπους των οποίων τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί, να οργανώνεις και να παίρνεις μέρος σε ακτιβιστικές δράσεις στη σχολή σου για να προκαλέσεις το ενδιαφέρον και να ενημερώσεις τους συμφοιτητές σου για ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διοργανώνεις εκδηλώσεις, όπως π.χ. ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Πανεπιστήμιο σου, να στηρίζεις ενεργά και ουσιαστικά τις παγκόσμιες εκστρατείες της Διεθνούς Αμνηστίας.Επιπλέον, μπορείς να υπογράψεις, αλλά και να προωθήσεις στους φίλους σου τις εκκλήσεις που βρίσκονται σε αυτή τη σελίδα και να βοηθήσεις με αυτό τον τρόπο να απελευθερωθούν κρατούμενοι συνείδησης, να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη βασανιστές, να βελτιωθούν νόμοι που δεν σέβονται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, να σταματήσουν πρακτικές που οδηγούν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αλλάξουν οι ζωές ανθρώπων!!
Σίνα 30,
106 72 Αθήνα
Τ: 210.36.00.628
Φ: 210.36.38.016
Email: athens@amnesty.org.gr
Τα γραφεία μας είναι ανοιχτά για το κοινό από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 - 15:00