Το Μυστικό των Χριστουγέννων - Χειμερινό Ηλιοστάσιο, η μέρα που πιάνουν οι ευχές


http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2011/12/blog-post_6890.html

ΦΩΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΝΥΧΤΑ
Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν δύο όψεις. Από την μια είναι πάντα συνυφασμένες με την οικογενειακή ατμόσφαιρα, τα λαμπερά φώτα και τον στολίδια, την ανταλλαγή δώρων αγάπης και γενικά την αισιοδοξία και τη ελπίδα για την αλλαγή και το καινούργιο. Από την άλλη πλευρά, οι ψυχολόγοι μας λένε ότι στατιστικά έχει παρατηρηθεί ότι οι γιορτές, ίσως ακριβώς επειδή υπάρχει αυτή η ατμόσφαιρα οικογενειακής γιορτής και αγάπης, είναι και μια περίοδος που τα μοναχικά άτομα νιώθουν έντονα την μοναξιά τους, κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους και υπάρχει έξαρση της μελαγχολικής διάθεσης και κατάθλιψης.
Είναι οι δυο όψεις του νομίσματος που ......
συμβολικά υπάρχουν πάντα μέσα σ΄ αυτή την περίοδο. Η μαύρη νύχτα από την μια, και η ελπίδα, η υπόσχεση του φωτός μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι από την άλλη. Μέσα στην καρδιά του χειμώνα, ακριβώς τότε δηλαδή που οι νύχτες είναι οι πιο κρύες και σκοτεινές του χρόνου, το φωτεινό αστέρι εμφανίζεται στον ουρανό, αναγγέλλοντας την έλευση του Θεανθρώπου, του Θείου βρέφους που φέρνει την υπόσχεση ελπίδας για την αλλαγή. Ο σπόρος για την αναγέννηση έχει φυτευτεί στο πιο βαθύ σκοτάδι και περιμένει υπομονετικά να βλαστήσει, να βγάλει ρίζες και κορμό και τελικά δώσει καρπούς και άνθη.
ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
Η εποχή γύρω από το χειμερινό ηλιοστάσιο έως και τις αρχές του Γενάρη, είναι από τις αρχαιότερες εορταστικές περιόδους των ανθρώπων. Η εορτή της Γέννησης του Φωτός, ή του Πνεύματος ή του Χριστού, είναι πανάρχαια. Πολύ πριν από τον Χριστιανισμό, οι περισσότερες θρησκείες είχαν τοποθετήσει σ΄ αυτή την περίοδο την γέννηση των θεών τους. Ο περσικός ηλιακός θεός Μίθρα, οι αιγυπτιακοί Όσιρις και Ώρος, ο Βάαλ, αλλά και ο Διόνυσος, ο Δίας και ο ημίθεος Ηρακλής είναι μόνο λίγοι από τους θεούς που θεωρείται ότι γεννήθηκαν στο διάστημα αυτό.
Άλλωστε η καθιέρωση της 25ης Δεκεμβρίου σαν ημερομηνία της γέννησης του Ιησού έγινε μετά από μεγάλες και χρονοβόρες συζητήσεις και διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν από τον 4ο αιώνα, κράτησαν σχεδόν τριακόσια χρόνια και τελείωσαν με την αποδοχή της ημερομηνίας αυτής και από την εκκλησία της Ιερουσαλήμ τον 7ο αιώνα μετά την γέννηση του Χριστού.
Οι γιορτές χαρακτηρίζονταν από τα ίδια έθιμα που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Ο στολισμός των δέντρων, οι φωτισμοί, τα δώρα και οι λιτανείες ήταν πρακτικές ευχαριστίας και δοξασίας της γέννησης του φωτός. Οι αρχαίοι Έλληνες, για παράδειγμα, για την λατρεία του Δια και της Κυβέλης στο ύπαιθρο, στόλιζαν δένδρα με αναθήματα, κουλουράκια και κορδέλες και τα φώτιζαν με λυχνάρια. Τα Ρωμαϊκά χρόνια, στις 19 Δεκεμβρίου άρχιζαν τα Σατουρνάλια. Ήταν εορτές με μεταμφιέσεις, πολύ χορό, τραγούδι, κρασί και ελευθερία για τους δούλους. Οι εορτές συνεχίζονταν έως τις 7 Ιανουαρίου, την εορτή του Ιανού, όπου και έκλεινε η εορταστική περίοδος.
Η ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ ΝΥΧΤΑ
Το χειμερινό ηλιοστάσιο, τοποθετείται συνήθως μεταξύ 21ης και 23ης Δεκεμβρίου. Είναι η πιο μακριά νύχτα του έτους, αφού την επομένη μέρα ακριβώς ο ήλιος αρχίζει να ανατέλλει κάποια δευτερόλεπτα νωρίτερα και να δύει λίγο αργότερα, κάτι που σημαίνει ότι το φως της ημέρας αρχίζει να μεγαλώνει σταθερά, όλο και πιο πολύ μέχρι την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου στις 21 Ιουνίου, όπότε αρχίζει η αντίθετη πορεία.
Δεν είναι φυσικά τυχαίο που η γέννηση του Μεσσία τοποθετείται κοντά σ΄ αυτή την ημερομηνία. Πολλές πνευματικές παραδόσεις θεωρούν ότι αυτή ακριβώς η περίοδος είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να κάνει κάποιος ένα καινούργιο ξεκίνημα, μια καινούργια αρχή. Η θεωρία είναι ότι το ξεκίνημα αυτό θα είναι συντονισμένο με τους κοσμικούς νόμους και θα ακολουθήσει την πορεία του ήλιου. Αυτό το ξεκίνημα εμείς φυσικά το έχουμε συνδέσει με την Πρωτοχρονιά και τον ερχομό του νέου έτους, παλαιότερα όμως θεωρούσαν ότι η καλύτερη αρχή είναι το ίδιο το χειμερινό ηλιοστάσιο. Πίστευαν δηλαδή ότι η πιο μακριά και κρύα νύχτα του χρόνου είναι η πιο κατάλληλη για να φυτέψει κανείς τον σπόρο της καινούργιας αρχής.
Το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι το πραγματικό Χριστουγεννιάτικο πνεύμα της αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο, το μυστικό που κρύβεται συμβολικά πίσω από τις γιορτές. Είναι η νύχτα, αλλά και η μέρα που πιάνουν οι ευχές. Είναι σαν το σύμπαν να ανοίγει ένα παράθυρο προς την ανθρωπότητα και οποιαδήποτε αίτηση δεχτεί, θα την πραγματοποιήσει και θα την υλοποιήσει στο διάστημα που απομένει μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο.
Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Πίσω λοιπόν από τις γιορτές κρύβεται μια μεγάλη ευκαιρία, μια δυνατότητα που μπορούμε όλοι να την εκμεταλλευτούμε. Εν μέρει βέβαια το κάνουμε, βάζοντας στόχους για την καινούργια χρονιά, δίνοντας υποσχέσεις στον εαυτό μας με ανανεωμένη αισιοδοξία και προσμονή. Τώρα βέβαια πόσες απ΄ αυτές τις υποσχέσεις γίνονται τελικά πράξη και πόσα απ΄ αυτά τα καινούργια ξεκινήματα τελικά φτάνουν κάπου, είναι μια άλλη ιστορία. Δεν χρειάζεται μόνο η απόφαση να ξεκινήσουμε, είναι επίσης απαραίτητο να μείνουμε σταθεροί στους στόχους μας, να μην αλλάζουμε γνώμη στα μισά του δρόμου, να έχουμε την αναγκαία επιμονή αλλά και υπομονή μέχρι να πραγματοποιηθούν οι προσδοκίες μας. Δεν αρκεί δηλαδή το φύτεμα ενός σπόρου, χρειάζεται και η κατοπινή φροντίδα για να μεγαλώσει.
Ας δούμε όμως πως μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτερα αυτή η περίοδος. Το σύμπαν είναι μεν δεκτικό, αλλά δεν πιάνουν όλες οι ευχές. Το χώμα στο χωράφι δηλαδή είναι τρυφερό και αφράτο, αλλά χρειάζεται ο κατάλληλος σπόρος και η κατάλληλη τεχνική για το φύτεμα.
Σας δίνουμε εδώ μια μέθοδο « φυτέματος», μια τεχνική δηλαδή για να κάνετε την ευχή σας με τέτοιο τρόπο ώστε σίγουρα το σύμπαν θα ανταποκριθεί. Η μέθοδος αυτή απαιτεί 12 ημέρες, από τις οποίες οι πρώτες τρεις είναι για την προετοιμασία και οι υπόλοιπες εννέα για την εκτέλεση, δηλαδή το φύτεμα του σπόρου και την φροντίδα των πρώτων ημερών. Το ιδανικό είναι να εκτελέσετε το φύτεμα του σπόρου στην ανατολή της ημέρας του χειμερινού ηλιοστασίου – που φέτος είναι στις 23 Δεκεμβρίου), οπότε σ΄αυτή την περίπτωση θα αρχίσετε την προετοιμασία από τις 20 Δεκεμβρίου.
Μπορείτε όμως να φυτέψετε την ευχή-σπόρο οποιαδήποτε μέρα από τις 20 έως τις 25, οπότε θα προσαρμόσετε ανάλογα και την προετοιμασία. Χωρίζεται σε τρία στάδια:
1. Προετοιμασία ( 3 ημέρες)
2. Φύτεμα σπόρου ( Διαλογισμός 20 λεπτών περίπου) και
3. Φροντίδα ( Εννέα διαλογισμοί των 5 λεπτών περίπου).


Α. ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Η φάση της προετοιμασίας είναι πολύ σημαντική και έχει να κάνει με το ξεκαθάρισμα του στόχου που θέλετε να πετύχετε και την κατασκευή του σπόρου- ευχής που θα φυτέψετε. Προετοιμάζεστε σε τρία επίπεδα, σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό και κάνετε την ευχή σας, τον συγκεκριμένο διαλογισμό δηλαδή που ονομάζεται « το φύτεμα του σπόρου», στην ανατολή της τέταρτης ημέρας. Μπορείτε να εκμεταλλευτείτε αυτή την φάση για να εξομολογηθείτε και να λάβετε την Θεία Κοινωνία, μια και ουσιαστικά πρόκειται για μια ετοιμασία του εαυτού σας να έρθει σε επαφή με το Θείο.
Συγκεκριμένα, η προετοιμασία στα τρία επίπεδα περιλαμβάνει τα εξής:
1. Σωματικό: Εδώ θα χρειαστεί να προσέξετε την διατροφή σας και την σεξουαλική σας συμπεριφορά. Στην ουσία πρόκειται για μια περίοδο νηστείας και αποχής από την ερωτική πράξη. Αυτές τις ημέρες δεν θα φάτε κρέας ή ψάρι και θα κάνετε απαραίτητα ένα καλό μπάνιο καθαρισμού κάθε βράδυ πριν πέσετε για ύπνο. Γενικά δηλαδή φροντίστε την αγνότητα και την καθαριότητα του σώματος.
2. Συναισθηματικό: Εδώ τα πράγματα είναι λιγάκι πιο απαιτητικά και ίσως πιο δύσκολα να γίνουν, αλλά είναι επίσης σημαντικό να ελέγχετε όσο το δυνατόν τα αρνητικά σας συναισθήματα. Αποφύγετε να κάνετε παρέα με άτομα που σας θυμώνουν ή σας εκνευρίζουν ή να μπλέκετε σε ψυχοφθόρες καταστάσεις. Αν έχετε την δυνατότητα, φροντίστε να πάτε κάπου όπου μπορείτε να είστε ήσυχοι και ήρεμοι και να ασχοληθείτε με τον εαυτό σας και με την προετοιμασία.
Και εδώ ο κανόνας είναι να φροντίσετε την αγνότητα και την καθαρότητα του συναισθηματικού σας κόσμου, να βγάλετε από μέσα σας οτιδήποτε βαραίνει ή «βρωμίζει» την καρδιά σας. Η βαθιά, αληθινή εξομολόγηση και η άφεση των αμαρτιών σας από ένα ιερέα είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος για να βγάλετε από μέσα σας οποιαδήποτε βάρη που προέρχονται από ενοχές και τύψεις. Αν είναι εφικτό, συγχωρέστε αυτούς που σας πλήγωσαν και θυμηθείτε να πείτε ένα ευχαριστώ και να εκφράσετε την αγάπη σας στα αγαπημένα σας πρόσωπα που σας στηρίζουν και σας αγαπούν.
3. Νοητικό: Εδώ βρίσκεται όχι μόνο η καθαρότητα και η θετικότητα των σκέψεων, αλλά και η προετοιμασία της ευχής- σπόρου. Η προσευχή και η θετική σκέψη είναι απαραίτητα συστατικά της επιτυχίας. Η ευχή σας θα είναι ένας στόχος που θέλετε να επιτύχετε, π.χ. αφθονία ή υγεία. Θα πρέπει να είναι ένας στόχος που έχει νόημα για σας, να μην περιλαμβάνει επιθυμίες και απαιτήσεις άλλων ατόμων που δεν τις θέλετε πραγματικά, όπως για παράδειγμα γάμος ή μια σχέση, επειδή σας πιέζουν οι γονείς σας ή το περιβάλλον σας. Επίσης ο στόχος σας θα πρέπει να ωφελεί όχι μόνο εσάς, αλλά και τους γύρω σας. Μπορείτε να ζητήσετε οτιδήποτε, αρκεί να μην βλάπτει με κανέναν τρόπο τους άλλους.
Όταν ξεκαθαρίσετε τι θέλετε ακριβώς να ευχηθείτε, φανταστείτε τον εαυτό σας σαν να περνάει μια ημέρα που η ευχή- στόχος ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ. Αν για παράδειγμα θέλετε περισσότερα χρήματα και αφθονία στην ζωή σας, φανταστείτε τι θα κάνετε μια ημέρα που θα έχετε τα χρήματα που θέλετε. Φανταστείτε με λεπτομέρειες πόσο όμορφα νιώθετε, τι προσφέρετε στον εαυτό σας και τους άλλους. Γράψτε κάπου το σενάριο αυτής της ημέρας, σαν να βλέπετε τον εαυτό σας και τους γύρω σας σε μια ταινία που γυρίσατε με μια βίντεο κάμερα εκείνη την ημέρα. Φανταστείτε ότι την βλέπετε σε μια τηλεόραση και κατόπιν μπείτε μέσα στην ταινία, ακριβώς όπως θα είσαστε εκείνη την ημέρα.
Β. ΕΚΤΕΛΕΣΗ – ΤΟ ΦΥΤΕΜΑ ΤΟΥ ΣΠΟΡΟΥ
Το πρωί της τέταρτης ημέρας, θα ξυπνήσετε και θα φροντίσετε να κάνετε τον διαλογισμό ακριβώς την ανατολή, που στις 23 Δεκεμβρίου είναι στις 07.38. Συμβουλευτείτε ένα ημερολόγιο για την ακριβή ώρα της ανατολής των άλλων ημερών. Το φύτεμα του σπόρου γίνεται ως εξής:
α. Κάθεστε σε μια καρέκλα, φορώντας ζεστά και χαλαρά ρούχα ( είναι σημαντικό να μην κρυώνετε και να νιώθετε άνετα). Κλείστε τα μάτια σας και πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές. Αν έχετε κάποια εξάσκηση σε τεχνικές χαλάρωσης ή κάποια μορφή διαλογισμού ή αυτούπνωσης, ακολουθείστε τον τρόπο που γνωρίζετε. Το ζητούμενο είναι να μπείτε σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης.
β. Φανταστείτε τον εαυτό σας να βρίσκεται σε ένα λιβάδι και περπατάτε ξυπόλητοι. Νιώστε την γη κάτω από τα πόδια σας. Τι βλέπετε γύρω σας; Τι μυρωδιές υπάρχουν; Τι ακούτε; Μην προσπαθήσετε να δείτε κάτι συγκεκριμένο, απλά αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στον δικό σας οραματισμό, οπότε μην ανησυχείτε αν το κάνετε καλά ή όχι. (Σύνδεση με το στοιχείο της Γης)
γ. Φανταστείτε ότι κολυμπάτε μέσα στην θάλασσα. Τι θερμοκρασία έχει το νερό; Βουτήξτε μέσα και κοιτάξτε γύρω σας. Πως νιώθετε; Νιώστε την αίσθηση του νερού στο δέρμα σας. ( Σύνδεση με το στοιχείο του Νερού)
δ. Φανταστείτε ότι βρισκόσαστε στην κορυφή ενός λόφου ή ενός βουνού. Νιώστε τον αέρα που φυσάει. Ανοίξτε τα χέρια σας. Πώς νιώθετε την πίεση του αέρα στο σώμα σας και την αίσθησή του στο πρόσωπό σας; ( Σύνδεση με το στοιχείο του Αέρα)
ε. Φανταστείτε ότι πλησιάζετε τον ήλιο. Είστε απόλυτα ασφαλείς και νιώθετε όμορφα. Δείτε και νιώστε τον εαυτό σας να μπαίνει μέσα στον ήλιο. Σαν να φοράτε μια αόρατη ασπίδα, είστε απόλυτα προστατευμένοι, αλλά μπορείτε να δείτε και να νιώσετε την αιώνια φλόγα. (Σύνδεση με το στοιχείο της Φωτιάς)
ζ. Φανταστείτε ότι βρίσκεστε στο ανοιχτό διάστημα, και σε λίγο το φως του ήλιου θα ανατείλει. Το χρώμα του κενού ουρανού δεν είναι μαύρο, αλλά βαθύ μπλε, όπως λίγο πριν την ανατολή. Το μόνο που βλέπετε είναι ένα βαθύ μπλε κενό διάστημα.
Σ΄ αυτό το σημείο, γεμίστε το κενό διάστημα με την ευχή σας. Δείτε την ταινία που δείχνει την ημέρα που ο στόχος σας έχει πραγματοποιηθεί σαν να είστε πρώτα ένας θεατής και κατόπιν δείτε την να εκτυλίσσεται γύρω σας, σαν να είστε πλέον ένας ηθοποιός της ταινίας. Αυτό είναι όλο. Επιστρέψετε στο παρόν και ανοίξτε τα μάτια σας. Η όλη διαδικασία δεν κρατάει πάνω από είκοσι λεπτά.
Γ. ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Για τις επόμενες εννέα ημέρες, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βρείτε πέντε λεπτά χρόνο για να χαλαρώσετε και να ξαναδείτε ΜΟΝΟ την ευχή- στόχο σαν να έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Θα δείτε δηλαδή μόνο τον εαυτό σας να παίζει σαν ηθοποιός στην ταινία, παραλείποντας όλα τα προηγούμενα στάδια. Το ιδανικό είναι να το κάνετε αυτό την ανατολή, αλλά είναι εντάξει αν το κάνετε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
Θυμηθείτε ότι «συν Αθηνά και χείρα κίνει». Με θετικές προσδοκίες και κάνοντας τις κατάλληλες πρακτικές κινήσεις προς την επίτευξη του στόχου σας, μέχρι το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου, θα έχετε δει την ευχή σας να πραγματοποιείται.

Δημοφιλείς αναρτήσεις